Novinarska sekcija
Predstavljamo učenike Gimnazije Banja Luka

Marka Vejinović, učenik II6

Novinarska sekcija intervjuisala je i Marka Vejinovića,  učenika II6 razreda,  prirodno-matematičkog smjera Gimnazije Banjaluka. Kako profesor informatike, Željko Grbić,  kaže, “Marko se ističe po tome što ga zanimaju oblasti za koje neki gimnazijalci čak ne znaju da postoje i kao takvog,  prepoznao sam njegov kvalitet i znanje koje posjeduje još dok je bio u osnovnoj školi”. Svojom genijalnošću i idejama ostavlja bez riječi, ne samo svoje vršnjake nego i profesore.  Kao što je već poznato,  ove godine u Novom Sadu na "Tesla Festu“ koji traje od 12. do 15. oktobra predstaviće se i učenici banjalučke Gimnazije. Ovo je jedna u nizu prilika da naši učenici prikažu  svoje projekte i postignuća.
1. Kako ćeš se predstaviti na "Tesla festu"?
Ja sam patentirao portabilni osciloskop koji je u mogućnosti da se poveže sa android uređajem. Pomoću android uređaja moguće je zapažati mjerenja osciloskopa. On je džepnih dimenzija, kompatibilan i koristan za upotrebu. Njegova najveća prednost je cijena. Standardni osciloskop je mnogo skuplji a i većih dimenzija. Kada sam odlučio da ga napravim,  primarni cilj mi je bio povezivanje sa android uređajem pomoću usb kabla. Sve izmjerene oscilacije očitavaju se u vidu grafika na povezanom uređaju. Prvobitna verzija osciloskopa je mogla da dosegne do 10KHz, a sadašnja verzija koja je u izradi bi trebalo da dosegne do 1MHz. Osciloskop je pisan u programskom jeziku Javi.
2. Koliko ti je vremena bilo potrebmo da realizuješ jedan ovakav projekat?
Jedna duga noć i dva dana planiranja.
3.  Kakvo je tvoje mišljenje o "vršnjačkoj edukaciji"?
Odazvao sam se pozivu profesora Grbića i nisam se pokajao. Vršnjačka edukacija je mogućnost prenošenja znanja na druge i istovremeno utvrđivanje istog.
4. Da li se baviš nekim vannastavnim aktivnostima?
Uglavnom se bavim programiranjem i pisanjem veb-sajtova. Primarni  hobi mi je elektronika.
5. Gdje se vidiš u budućnosti?
Moje ambicije nisu mnogo povezane sa programiranjem, sebe više vidim kao inženjera elektrotehnike, ali smatram da je poznavanje programiranja jednako važno kao i poznavanje “ normalnih” jezika kao što su njemački,francuski,engleski...
6.  Da li misliš da su prethodno navedeni jezici iste obimnosti i težine kao programski?
Programski jezici su napravljeni da ih ljudi mogu razumjeti, dok su ostali jezici "evoluirali". Ja,  koji poznajem  programske jezike, ih lično  smatram lakšim i razumljivijim.
 Zahvaljujemo se Marku i želimo mu mnogo uspjeha na ovogodišnjem "Tesla festu” u Novom Sadu!

Irena Lukač III1
Selma Ibrekić III11
jesen 2016.

Intervjui     www.enovine.net