Novinarska sekcija
Predstavljamo učenike Gimnazije Banja Luka

Rastko Zeljković
Ovaj put smo intervjuisali Rastka Zeljkovića, člana mnogih sekcija naše škole, kao i jednog od zaljubljenika u informatiku i člana kampa “Pitam da”.

1.Kako si se odlučio da kreneš putem informatike?
Shvatio sam to još prije srednje škole, dok sam išao na dodatnu nastavu. To me zainteresovalo i nastavnica mi je tada dala određena upustva kojim sam se vodio. Kasnije, u srednjoj školi sam nastavio da se bavim tim, ali tek od drugog razeda. Išao sam na dodatne časove kod profesora Grbića, kao i na multimedijalnu sekciju. U trećem razredu sam se uključio u kamp „Pitam da“ .

2.Možeš li nam reći nešto o kampu „Pitam da“?
Radionice uključuju predavanja koja se tiču programiranja, kao i IT menadžmenta i marketinga. Takođe bavili smo se i razvijanjem socijalnih vještina koje su potrebne, ne samo programerima, već svakom pojedincu. Profesor Grbić je zajedno sa Aleksandrom Kelečevićem, studentom Elektrotehničkog fakulteta, održao određen broj predavanja, subotama uglavnom, i možemo reći da je to jedan vid vannastavne aktivnosti. U jednu ruku je teško, ali veoma korisno.

3. Kakvu budućnost vidiš u kampu „Pitam da“?
Veoma svijetlu budućnost. Profesor Željko Grbić i Aleksandar Kelečević se istinski trude da na što bolji način predstave i približe našoj dobi određene teške dijelove predavanja. Nadam se da će ostali učenici prepoznati kvalitet ove nastave i da će se povećati broj učesnika u kampu „Pitam da“.

4.Kakve ste rezultate postigli i da li ste zadovoljni?
Predstavili smo školu na „INOST-u 2016“. Učenici su predstavili aplikacije u različitim programskim jezicima, te je takođe raznovrsna tematika dovela do rezultata koje smo postigli.  Osvojili smo razna ekipna i individualna priznanja.

5. Koje su tvoje oblasti interesovanja osim informatike?
Bavim se mnogim aktivnostima i imam mnogo obaveza. To uključuje školske i vannastavne aktivnosti, nedjelja je jedini slobodan dan koji imam za odmor ili učenje. Osim dodatne nastave iz informatike, pohađam dodatnu nastavu iz fizike, matematike i istorije. Uključen sam u DSD program njemačkog jezika u školi. U slobodno vrijeme bavim se muzikom, koja me opušta od svakodnevnih napora i obaveza.

6. Kakve rezultate postižeš na takmičenjima iz predmeta koji te interesuju?
Bio sam regionalni prvak iz matematike i fizike, drugoplasirani u regiji iz srpskog jezika i time sam se plasirao na Republičko takmičenje. Bio sam i treći na Republičkom takmičenju iz matematike, a učestvovao sam i na državnom.

7. Tvoj stav i mišljenje o razvijenosti IT-sektora u našoj državi i koji su tvoji životni ciljevi?
Planiram da upišem Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci, a zatim studije u inostranstvu. Jedini razlog za odlazak odavde jeste veća mogućnost obrazovanja i kvalitetnija nastava koju pružaju razvijene države. Kada uporedimo razvijenost IT sektora drugih država i naš,  on je relativno nerazvijen, ali upravo zbog toga se organizuju ovi kampovi u kojima se podiže svijest učenika kao budućih intelektualaca. Mislim da je ovo posao budućnosti.

8. Šta misliš o vršnjačkoj edukaciji?
Vršnjačka edukacija je najbolji način prenošenja znanja i trudimo se da svako predavanje prilagodimo učenicima. 
Zahvaljujemo se Rastku i želimo mu mnogo uspjeha!

Sara Travar i Irena Lukač, III1
jesen 2016.

Intervjui     www.enovine.net