TREШ МЕТАЛ

Треш метал је врста хеви метал музике, која је бржа и агресивнија од хеви метала. Током '80-их треш метал је спадао међу популарнијим врстама метала.

Треш метал одликују традиционалне хеви метал мелодије и рифови, честа употреба бас бубња, те моћни вокали. Ипак, сам појам није лако дефинисати, јер је музика неретко помешана са другим врстама хеви метала, па чак и са класичном музиком и џез музиком.

Сам назив треш метал, који је уосталом увела Metallica, не односи се на смеће (енг. trash) већ на шибање или бичевање (енг. Thrash).

ИСТОРИЈА

Прве треш метал песме снимљене су крајем '70-их а врста је постала популарна током '80-их, пре свега у Сједињеним Америчким Државама и Немачкој. Сматра се да је Overkill први треш метал састав, док су четири највеће групе у Сједињеним Америчким Државама биле Metallica, Anthrax, Megadeth и Slayer. У Немачкој, најпопуларнији су били Sodom, Kreator и Destruction.

Два најважнија треш метал албума су Master of Puppets (Metallica) и Reign in Blood (Slayer), оба издата 1986. године.

Током '90-их треш метал је изгубио на популарности доласком гранџа и друге алтернативне музике. Тада су и настале још агресивније хеви метал врсте блек метал и дет метал.

Велика четворка

  • Anthrax
  • Megadeth
  • Metallica
  • Slayer

 

Muzika