HEMIJSKA SEKCIJA

Ove godine je u Gimnaziji sa radom počela hemijska sekcija. Svake subote grupa učenika na čelu sa profesoricom Ljiljanom Marčić u prijatnoj i opuštenoj, ali istovremeno i radnoj atmosferi, nadograđuje svoje znanje. Sekcija je ove godine organizovana za učenike drugih razreda. Za ljubitelje hemije to je izvanredna prilika da mnogo vise nauče. U svakom slučaju, najbolji način da se zavoli hemija su atraktivni eksperimenti koji su uglavnom na progrmu sekcije. Učenici imaju priliku da steknu značajna iskustva u laboratorijskom radu, te da upoznaju i drugu stranu hemije, tj. primjenjivanje naučenog u praksi.

Predstavljamo eksperiment koji je izveden jedne subote

ELEKTROLIZA KUHINJSKE SOLI:

Potrebne hemikalije i pribor za rad su:
-Ljuska od jajeta
-Čaša
-Baterija
-Dvije ugljene elektrode
-Zasićen rastvor NaCl
-Rastvor KI
-Rastvor fenolftaleina

Postupak izvođenja eksperimenta

U čašu sa prethodno pripremljenom jajetovom ljuskom sipamo zasićen rastvor NaCl, tako da ispunjava i čašu i ljusku. Zatim na ugljene elektrode priključimo izvor istosmjerne struje napona od 6V. Katodu uronimo u rastvor u čaši, a anodu u rastvor unutar ljuske od jajeta pa dodamo nekoliko kapi rastvora fenolftaleina (indikator koji je bezbojan u neutralnoj sredini).

Nakon nekoliko minuta oko katode se javlja crveno-ljubičasto obojenje, jer se u toku procesa u katodnom prostoru izdvaja NaOH - jaka baza, a fenolftalein se u baznoj sredini boji u crveno-ljubičasto.

Istovremeno na anodi se izdvaja elementarni hlor kojeg dokazujemo stavljanjem nekoliko kapi kalijum-jodida (KI) u anodni prostor (unutar jajetove ljuske). Hlor je kao reaktivniji elemenat potisnuo elementarni jod (I2) iz rastvora KI pa se u anodnom prostoru javlja smeđe obojenje. S vremenom katodni i anodni prostor, razdvojeni polupropustljivom membranom (jajetova ljuska) u čaši postaju i koloristički strogo razdvojeni: katodni-crvenoljubičaste, a anodni-žutosmeđe boje.

Galerija Linkovi:
Ugljeni hidrati
Autor: Grupa autora
Stručni saradnik: Ljilja Maričić
Naučnici:
Maria Curie
Autor: Gajić Dragana


Hemičari
Autor: Milovanović Miloš

Marijana Zimonja, II6
Biljana Gatarić, II1
2004./05.

  "Enovine.net" ne odgovaraju za sadrzaj pojedinacnih stranica.