Istorija kluba

 

 

 

 

Klub je osnovan 1. novembar 1897. godine od strane grupe mladića u školi za književnost Massimimo D'Azeglio Lyceum u Torinu. Svi osnivači su bili u dobi od četrnaest do sedamnaest godina i oni su došli na ideju da osnuju fudbalski tim dok su sjedali na klupi u Corso Re Umberto parku.Postoji veoma malo pisanih tragova o samom rađanju novog kluba jer u to vrijeme novine nisu previše prostora posvećivale sportu. Jedan od osnivača, Enrico Canfari je kasnije (1914. godine) u jednom dokumentu opisao cijelu stvar. Grupa je raspravljala o imenu kluba i nakon brojnih glasanja došli su do tri varijante; Societŕ Via Fori, Societŕ Sportiva Massimo D' Azeglio i Sport Club Juventus. Zadnje riješenje je konačno na kraju izabrano kao najbolje.

Prvi predsjednik kluba je bio Eugenio Canfari (brat od Enrica). Oni su zajedno igrali u također klubu iz Torina, Piazza D'Armi. Juventus je promijenio ime u Fudbalski Klub Juventus 1899. godine i prva boja dresova je bila ružičasta i crna, u Italiji poznata kao rosanero.

Juventus je debi u Italijanskoj ligi napravio 1900. godine noseći svoje ružičaste dresove. U prvoj službenom nastupu kluba, 11. maja 1900. protiv FBC Torinesea je izgubio 1-0. U drugoj sezoni, klub je bio mnogo bolji i došao do polu - finala nakon pobjede nad gradskim rivalom Gimnasticom Torinom od 5-0 ali je kasnije poražen od Milan Cricketa 3-2.

1903. godine je odlučeno da se pronađe nova boja dresova i tom prilikom je upitan engleski igrač u timu; John Savage za pomoć. On je imao prijatelja u Notingemu koji je igrao za Notts Country koji mu je kasnije poslao famozne crno - bijele dresove koje su ostale do danas u upotrebi. U ovom periodu se tim preselio na Velodromo Umberto I. Onda su dvije sezone zaredom ispadali od istoga kluba, Genoa Cricket & Football Club, sve dok ih nisu u finalu šampionata pobijedili i tako 1905. godine osvojili prvu titulu.

Juventus je sastavio jaku momčad, ali je uskoro nakon prve titule, klub napustio predsjednik Alfredo Dick poslije velike svađe i sa sobom poveo nekoliko najboljih igrača. Neki od istaknutijih ljudi u klubu su predlagali preseljenje iz Torina pa je Dick osnovao novi klub, Foot-Ball Club Torino i također platio zakup za Velodromo Umberto I. Prvi gradski derbi u Torinu je odigran slijedeće sezone, 13. januara 1907. godine i rivalstvo je bilo kao nikada dotada.

Od tog perioda pa do poslije završetka 1. Svjetskog rata, italijanskim fudbalom su dominirale druge ekipe, posebno one iz Piemonta i to Pro Vercelli i Casale. Juventus je nakon rata bio u fazi re-organizacije sa predsjednikom Corradinijem  pa je nekoliko igrača bilo pozvano za reprezentaciju Azzura. U ovom periodu je debitovao i golman Combi koji će kasnije postati jedan od heroja kluba.

 

 

 

 

Povratak na prvu stranicu