Novinarska sekcija
Predstavljamo učenike Gimnazije Banja Luka

GIMNAZIJALAC PRED KOJIM JE SVIJETLA BUDUĆNOST:
DRAGAN RAŠETA

Dragan Rašeta je treći razred banjalučke Gimnazije i jedan je od najuspješnijih i najboljih računarskih programera u našoj školi. Njegov talenat za informatiku je već u prvom razredu uočio profesor Željko Grbić koji mu pomaže da napreduje i proširi svoje znanje i vještine informatike, a posebno programerstva. Učestvovao je na mnogim takmičenjima, te osvojio mnoštvo nagrada. Nešto više o tome ćemo čuti i od njega u nastavku teksta.

Kada si otkrio da ti dobro ide informatika?
Interesovanje za informatiku mi se javilo već u osnovnoj školi, shvatio sam da sam dobar u tome te sam se malo više posvetio informatici i počeo da redam uspjehe na takmičenjima. U devetom razredu sam učestvovao na Balkanijadi i osvojio bronazanu medalju, te sam osvojio treće mjesto na državnom takmičenju. Ova ostvarenja su me motivisala da se i dalje nastavim baviti informatikom, a posebno me zanima programerstvo.

Kakve sada rezultate ostvaruješ i koliko si angažovan što se tiče informatike?
Član sam par sekcija vezanih za informatiku, dosta sam aktivan , više puta sedmično van nastave provodim vrijeme radeći sa sekcijama i na projektima. Nerijetko se dešava da sam i vikendom u školi da bih ispunio sve planove i obaveze. Međutim, to mi ne predstavlja problem jer se svaki trud isplatio i odveo me na razna takmičenja na kojima sam ostvario veliki uspjeh. Neka od takmičenja su  „Inost“, državno i republičko takmičenje, a učestvovao sam i na kampovima ,,Programesijada'', ,,Pitam da'' .

Koji bi od svojih projekata posebno istaknuo?
Najviše sam ponosan na projekat aplikacije ,,Vješala'' koji sam uspješno realizovao sa svojim kolegama iz III4. Sa ,,Vješalima'' smo čak došli i do Beograda i učestvovali na ,,Raf Challenge-u'' što smatram divnim iskustvom. Nešto kasnije smo napravili i ,,Bješala'' za android na srednjoškolskoj praksi u Lanaku.

Šta misliš o vršnjačkoj edukaciji?
Ovo mi je već druga godina da sam vršnjački edukator i iskustvo je veoma zanimljivo, a radna atmosfera je neobična, ali bez ikakvih problema izvršavamo sve zadatke. Kao vršnjački edukator sam upoznao dosta novih ljudi i jako sam zadovoljan kada vidim da se ta praksa nastavlja i da je uspješna.

Šta planiraš u budćnosti, da li razmišljaš o novim projektima i koji fakultet želiš da upišeš?
Imam dosta projekata u planu, ali naravno treba da se razrade, nadam se da ću uspjeti da ih ostvarim. Što se tiče fakulteta nisam još konačno odredio šta tačno želim, ali naravno da će to biti vezano za informatiku i računare.

Selma Ibrekić, Monika Milanović III11
jesen 2016.

Intervjui     www.enovine.net