Novinarska sekcija
Predstavljamo učenike Gimnazije Banja Luka

Teodora Aleksić

Naš današnji sagovornik bila je Teodora Aleksić, učenica generacije školske 2015/2016 godine, a sada već student Medicinskog fakulteta u Beču.          
Evo šta Teodora kaže o prethodnom periodu:                       

1.Kako su protekle tvoje četiri godine školovanja u Gimnaziji?

Bilo mi je lijepo, stekla sam mnogo iskustva za ove četiri godine. Iako se mnogo učilo i radilo, bilo je tu lijepih trenutaka i uspomena za cijeli život.

2. Koje sekcije si pohađala?
Išla sam na dodatnu nastavu iz biologije, ruskog jezika i fizike. Takođe sam pohađala DSD program i multimedijalnu sekciju.

3. Da li si učestvovala na takmičenjima?
Od prvog do trećeg razreda sam učestvovala na takmičenjima iz fizike. Na Regionalnom takmičenju sam uvijek osvajala prvo, a na Republičkom takmičenju drugo mjesto.

4. Kako si uspjela uskladiti sve školske obaveze i vannastavne aktivnosti?
Bitno je imati dobro isplaniran dan, jer je organizacija ključ uspjeha. Što se tiče vanškolskih aktivnosti, bavila sam se modernim baletom i tenisom. Svaki sport zahtjeva posvećenost, kao i škola, ali naravno uz mnogo truda i volje sve se može postići.

5. Da li ti je važna podrška roditelja i okoline?
Podršku roditelja i prijatelja sam uvijek imala, iako u početku nisu vjerovali da ću uspjeti. Međutim ja sam, zahvaljujući svojoj upornosti, uspjela ostvariti ciljeve.

6. Zašto si se odlučila za studiranje u inostranstvu?
Inostrane zemlje mnogo ulažu u školovanje i obrazovanje, te su time bolji i kvalitetniji uslovi za rad. Glavni razlog mog odlaska je usavršavanje jezika kao i veće mogućnosti za bolju budućnost. Na neki način bih voljela ostati ovdje, ali nisam sigurna da će situacija biti povoljna za pronalaženje posla i slično.

7. Kako očekuješ da ćeš se snaći sama, u nepoznatom gradu?
Pa mislim da će mi možda čak biti i lakše da budem sama. Lakše je kada ne zavisim ni od koga i mogu da rasporedim vrijeme onako kako ja želim.

8. Kakav je bio osjećaj kada si saznala da ćeš biti učenik generacije?
Iskreno, za izbor učenika generacije prijavila sam se na inicijativu razrednice. Nisam uopšte mislila da ću baš ja biti izabrana, ali eto, jesam. Bilo mi je drago što što će moje ime ostati na vidljivom mjestu, na crvenoj pločici u hodniku.

9. Kakav savjet možeš da daš drugim učenicima?
Mislim da je važno redovno učiti, biti organizovan... ali i ne zaboraviti biti optimističan. 

10. Asocijacije kada čuješ riječ „Gimnazija“ su..
Učenje, cigle i druženje.

Još nekoliko dana Teodora boravi u Banjoj Luci, a onda putuje za Beč. Mi joj želimo mnogo sreće, te da nastavi nizati uspjehe kao što je to činila i u našoj Gimnaziji.

Irena Lukač III1
Sofia Miljatović II4
jesen 2016.

Intervjui     www.enovine.net