1971. - Tupac Amaru Shakur je rodjen u Njujorku.Majka Afeni je bila clan Crnih Pantera,dok je bila trudna nalazila se zatvoru zbog optuzbe za bombaski napad.Tupac Amaru na jeziku drevnih Inka znaci "sjajna zmija",a arapsko znacenje reci Shakur je "zahvalan Bogu".

1986. - Pise prvu pesmu,pod pseudonimom MC New York.

1988. - Porodica se seli u Kaliforniju.Tupac upoznaje kraj i pocinje da prodaje drogu.Nekoliko meseci kasnije,njegov ocuh je osudjen na 60 godina zatvora,zbog ucestvovanja u oruzanoj pljacki 1981. godine.

1990. - Sa 19 godina prikljucuje se grupi Digital Underground sa kojima snima veliki hit "Same Song".

1991. - Njegov prvi samostalni album "2Pacalipse now" dozivljava uspeh, narocito pesme "Trapped" i "Brenda's got a baby".Te iste godine poljavljuje se u filmu "Nothing but trouble" kao clan Digital Undergrounda.

1992. - Pojavljuje se u filmu "Juice".

1993. - Snima film "Poetic justice" sa Dzenet Dzekson.U toku snimanja filma imaom je nesuglasice sa Dzenet Dzekson jer je ona zahtjevala preko svojih menadzera da Tupac uradi test da li je pozitivan na HIV virus sto je Tupac odbio.Nakon film njihov odnos je zahladio.

1994. - Osniva "Thug life".Pojavljuje se u filmu "Above the rim".U novembru iste godine sudi mu se zbog seksualnog napada.Istog meseca je pucano na njega tokom navodne pljacke u zgradi u kojoj se nalazio njegov studio.Decembar - dan posle pucanja na njega,on je proglasen krivim u slucaju seksualnog uznemiravanja i nosenja oruzja bez dozvole.Snima film "Above the rim" u kome glumi gangstera koji vodi kosarkaski tim.

1995. - "Me against the world" ima multi-milionski tiraz.Tupacu odredjuju kaznu od 4 1/2 godine u njujorskom zatvoru.On se vencava sa Kejsom Moris. Posle osam meseci u zatvoru,on je pusten zbog kaucije.

1996. - Cetvrti solo album "All eyez on me" je prodan u 5 miliona primeraka. 7.Izlazi po mnogim misljenjima najbolji film Tupaca "Bullet" koji snima sa Mickey Rourkom u kojem glumi gangstera Tenka.7 septembra u Las Vegasu pucaju na njega. 13. septembra je proglasen mrtvim u 16.03h.

1997. - Izlaze filmovi "Gang related" u kojem glumi zajedno sa James Belushiem.Zatim "Gridlock'd i "Rhyme and reasons" pored 'Paca u filmu glume Dr.Dre,Puff Daddy,Ice-Т...

2003.-Izlazi dokumentarni film Resurrection.U filmu se govori o njegovom zivotu,albumima,filmovima,sudjenjima,zenama...

Tupac Amaru Shakur sto u prevodu znaci Zlatna zmija bogu zahvalna,bice upamcen po svojoj kontraverznosti,nesuglasicama sa "Puffom" i "Biggiem" sto je najbolje prikazao u pjesmi "Hit em up" gdje je prozivao repere sa istocne strane a narocito dvojicu spomenutih repera.

 

 

Povratak na glavnu

Muzika