Biografija

Beyoncé Giselle Knowles rodjena je 4. septembra 1981. god. u Houston-u, Texas, SAD. Veoma je poznata americka R'n'B pevacica, tekstopisac, producent, glumica, igracica i modni dizajner. Beyoncé je postigla veliki uspeh u razdoblju od 1990-2005. god. Tada je bila u sastavu grupe Destiny's child ,ciji je menadzer bio Mathew Knowles, Beyoncé-in otac. Pored nje grupu su cinile LaTavia Robertson, LeToya Luckett i Kelly Rowland. Njihov prvi singl "No, no, no" bio je medju top10 na Bilbordovoj listi, a Beyoncé, vodeca pjevacica postala je zvijezda.

Grupa Destiny's Child imala je mnogo hitova kao sto su "Jumpin, Jumpin", "Bills, Bills, Bills", "Say my name" i "Survivor". Grupa je dobila tri Grammy nagrade i uprkos tome sto su je 2001. LaTavia i LaToya napustile, grupa je opstala, a nova clanica je postala Michelle Williams.

2001. god. Beyoncé je zapocela da gradi i filmsku karijeru. Prvi film u kome je glumila bio je ''Carmen:A Hip Hopera'', koji se prikazivao na MTV-ju. Na najvecoj internet bazi filmova, internet movie database, film je dobio ocenu 4.1 od mogucih 10 ,sto bas i nije dovoljno za jednu veliku zvezdu kao što je Beyoncé. Da bi popravila utisak i ostvarila vecu ulogu, pristala je da glumi u filmu ''Austin Powers:The Goldmember'', leta 2002. god. Beyoncé je dobila ulogu Foxxy Cleopatre, a imala je tu cast da zaigra u filmu zajedno sa Mike Myers-om, koga su ''Austin Powers'' filmovi veoma proslavili. Nazalost, jedan deo publike nije baš bio zadovoljan Beyoncé-inom glumom i nastupom, pa je vecina pricala kako joj pevanje bolje stoji od glume i da bi najbolje bilo da odustane od daljih pokušaja snimanja filmova.

Medjutim,Beyoncé se nije obazirala na zavidne komentare i 2003. god. zajedno sa Cuba Gooding Jr.-om zaigrala je u filmu ''The fighting temptations''. Za taj film snimila je i istoimenu pesmu (Fighting temptations), zajedno sa reperima Missy Elliott, Free i MC Lyte.

2003 Beyoncé zapocinje solo karijeru kada izlazi njen debi singl "Crazy in love" u saradnji sa njenim deckom Jay-Z-ijem. Uskoro je izdala album "Dangerously in love" na kome je saradjivala sa Sean Puaul-om, Missy Eliot, i grupom Outkast. 2004. osvojila je 5 Grammy nagrada za ovaj album, a hit koji se izdvojio bio je Baby Boy. Beyoncé se zabavlja sa poznatim reperom Jay-Z-jem još od 2002. god. Ovaj par nikada nije diskutovao o svojoj vezi i iznosio neke privatne cinjenice, ali su zvanicno zajedno vec 4 godine. Jay-Z izjavio je za casopis ''People'' da se on i Beyoncé ''ne igraju sa svojom vezom''. Bilo je price o tome da ce se poznati par uzeti Novembra 2006. god. na Karibima, ali ubrzo je otkriveno da to nije bilo tacno.

Istovremeno sa grupom Destiny's child izdala je album "Destiny Fulfilled" .

2005. izdaje singl "Check on it" , u saradnji se Slim Thug-om.

2006. dobila je Gramy za duet sa Stevie Wonder-om "So amazing". Iste godine izdala je svoj drugi album "B'Day" koji ukljucuje hitove Déjà vu, Ring the Alarm i Irreplaceable.

Sledeci film u kom je Beyoncé dobila jednu od glavnih uloga bio je ''The pink panther'', koji je poceo da se prikazuje 10. februara 2006. god. Beyoncé je dobila ulogu Xanie, a imala je tu cast da joj partneri budu poznati glumci: komicar Steve Martin i francuski glumac Jean Reno. Ovaj film, zakljucno sa ''Austin Powers: The goldmember'', doneo je veoma lepu zaradu sirom sveta - ''tricavih'' 481,364,728 dolara. I, na kraju 2006. godine, Beyoncé je dobila priliku da siroke narodne mase obraduje još jednim filmskim ostvarenjem -  ''Dreamgirls''. Beyoncé je dobila ulogu Deene, koja joj je oduvek bila muzicki uzor i kojoj se još od detinjstva divila. Film je poceo sa prikazivanjem 25. decembra 2006. god. i ocekuju se samo pozitivne kritike. Beyoncé je nominovana za 2 Golden Globe nagrade - za najbolju glavnu ulogu u filmu ''Dreamgirls'' i najbolju pesmu za soundtrack -  ''Listen''.

Beyoncé je sada i vise od zvijezde, sada je diva.

 

Muzika