BITI DEBATANT ZNAČI...

 

1. ZNATI DEBATOVATI

U BiH se trenutno debatuju tri formata debate: Karl Popper, Policy (modifikovani - kombinacija Policy i Karl Popper) i Parlamentarni debatni format. Prva dva se debatuju u srednjum školama, dok je treći namijenjen studentima.
Uglavnom se prvo počinje debatujući Karl Popper (koji je najlakši), a nastavlja se Policy debatnim formatom. Policy naš klub (kao ni ostali srednjoškolski klubovi u BiH) još nije debatovao, ali po planu Soros debatnog programa (čiji dio je i naš klub), počeće edukacija i ovog načina debatovanja.


2. DRUŽITI SE

Članovi našeg (a i ostalih klubova ove vrste) su, pored toga što su "radne kolege" i dobri drugovi. Debatanti se često, spremajući debate, nalaze u svojim kućama, odakle nakon obavljenog posla izlaze zajedno. Zbližavamo se takođe i na putovanjima, a sem naših (klupskih) prijateljstava, tu su i ona sa članovima ostalih klubova, kako iz našeg, tako i iz ostalih gradova BiH. Takođe, kako moje društvo iz razreda tvrdi, i kod trenera (profesora) imamo određene beneficije što se ocjene tiče.
 

3. PUTOVATI

Najistaknutiji pojedinci često imaju priliku putovati na razne seminare, edukacije, takmičenja i debatne kampove.
Seminari se održavaju najčešće u Sarajevu i u vezi su sa samim debatnim programom. Što se edukacija tiče, pored onih koje se tičiu debatnih formata, tu su i one o javnom zagovaranju, ljudskim pravima i još nekim temama koje se tiču omladine. Takmičenja se takođe održavaju u Sarajevu i na njima učestvuju oni najbolji. Naravno, s vremena na vrijeme ova dešavanja se pomjere u neki drugi grad BiH - Tuzla, Banjaluka, Zenica... Ljetni debatni kampovi se održavaju krajem avgusta u Neumu ili na Jahorini, i traju oko 5 dana. Naravno,  pored debatovanja i edukovanja, na ovim dešavanjima je zagarantovana zabava i dobro druženje.

BACK