Posjeta članova IBO-a Gimnaziji Banja Luka IBO Members Visiting Gymnasium in Banja Luka

Nešto zanimljivo se i 18.04. dešavalo u Gimnaziji, naime, volonteri UWC-a (United World Collages) i IBO-a (Internetinal Baccalaureate Organization)- Hajja sa Maldiva i Jonas iz Finske, objasnili su, učenicima Gimnazije i njihovim roditeljima, šta je uopšte IBO program i koje su njegove prednosti. Tokom prezentacije, koja je trajala oko sat vremena, zainteresovanima se obratio koordinator IBO-a u Gimnaziji prof. Rastko Vuković i bivša učenica Gimnazije koja je uspješno maturirala na UWC-u u Norveškoj. Iskustva koja su maturanti UWC-a podijelili sa prisutnim učenicima naveli su mnoge da se, bar na trenutak zamisle u jednom takvom obrazovnom programu (steta sto se za mnoge sve završilo samo na maštanju). Međudim, jedna jako dobra vijest je da će od septembra i učenici Gimnazije imati mogućnost školovanja po IBO programu u samoj Gimnaziji. Vjerovatno ste primijetili da se pominju IBO i UWC- i da su to očigledno dva različite stvari. Da, tako je! IBO- je međunarodni maturski program, koji obuhvata dvogodišnji nastavni plan. Svaki učenik sluša po jedan iz 6 grupa predmeta (maternji jezik, strani jezik, ekspirementalne prirodne nauke, matematika i informatika, društvene nauke). Učenici pohađaju najmanje tri, a najviše četiri predmeta na višem nivou (Higher Level), a ostale predmete na standardnom nivou. Svi učenici takođe pohađaju časove Teorije znanja (Theory of Knowledge-TOK), čiji je cilj podsticanje kritičkog razmišljanja učenika o znanju i iskustvu koje se stiče izvan i unutar učionice. U oklviru obaveznog CAS programa (Creativity, Action, Service), IBO sprovodi obrazovanje kompletne osobe, CAS aktivnosti podstiču učenike da razvijaju svijest o sebi samima, o brizi za druge i sposobnost da rade u saradnji sa drugim ljudima. U okviru završne godine Maturskog programa, svaki učenik mora samostalno istraziti i napisati prošireni esej od 4000 riječi, na temu koja ga interesuje (nešto kao naš maturski rad). IBO Maturski program se primjenjuje u 10 UWC koledža i u preko 1200 škola u 110 zemalja širom svijeta, i kao takav pruža najpriznatiju matursku diplomu na svijetu.
Hajja i Jonas, IBO program objašnjavaju ovako: „ Sve se svodi na manje klasičnih predavanja (oko 4 sata dnevno) i vise samostalnog rada i zalaganja. Kreativnost i društvene aktivnosti su izuzetno važne stavke u ovom programu...u stvari,obavezne su! Kroz razne aktivnosti unaprjeđujete svoje sposobnosti i znanja, a to vam istovremeno pruža zadovoljstvo, jer...kada čujete –hvala- od nekoga kome je vaša pomoć bila potrebna, osjećate se više nego dobro.“
UWC- Ujedinjeni svjetski koledži sa preko 40 godina iskustva, danas su stručnjaci u međunarodnom obrazovanju multikulturalnih grupa učenika. Trenutno postoji preko 10 UWC koledža širom svijeta, koji jedinstveno obrazuju, u istoj učionici, stipendirane učenike od 16 do 19 godina starosti, iz preko 100 zemalja, bez obzira na njihovu religijsku i političku pripadnost, ili finansijske mogućnosti. Oni žive u studentskim zajednicama tokom dvije godine svog srednjoškolskog obrazovanja, i slijede nastavni program Organizacije za međunarodnu diplomu (IBO). Učenici takođe učestvuju u zahtijevnom programu službe široj zajednici, kao i kulturnim aktivnostima.
Na pitanje o razlikama između IBO-a i UWC-a, Hajja i Jonas odgovaraju: „Razlika je u tome što UWC okuplja 100 učenika iz različitih zemalja, koji žive i školuju se zajedno naredne dvije godine. UWC radi po IBO programu obrazovanja i po završetku se dobija IBO diploma. A IBO je samo program obrazovanja, koji se nezavisno od UWC- a može uvesti u neku školu, kao što će biti u vašoj školi.“
I dok se u banjalučkoj Gimnaziji priprema uvođenje IBO programa, u Mostaru se otvara UWC koledž. Oboje bi, kako kažu nadležni, trebalo sa radom početi u septembru. U Gimnaziji će biti mjesta za (kako nezvanično saznah) 45 učenika, koji bi trebali ispuniti 2 odjeljenja. Predavači će biti dijelom strani, dijelom naši- specijalno obučeni za IBO program nastave. Preko 5000 IB ispitivača odgovorni su za eksterno ocjenjivanje kvaliteta rada učenika, dakle...predavači ne ocjenjuju učenike. Sva nastava je, naravno, na engleskom jeziku, na kojem se takođe polažu i ispiti. Važno je napomenuti da će ovih 45 “srećnika“ biti selektovani unutar škole, a uslov je uspjeh u dosadašnjem školovanju i naravno dovoljno dobro poznavanje engleskog jezika. IBO program u Gimnaziji će biti na principu samofinansiranja. Selekcija UWC učenika odvija se u okviru UWC državnih komisija i svi zainteresovani mogu pronaći aplikaciju na web stranici www.uwc-ibo.org. Ove godine dodjeljuje se 66 stipendija za BiH (60- Mostar; 2- USA; 2- Italija; 1- Norveška; 1- Hon Kong). Uslov za UWC stipendiju je odličan uspjeh, vanškolske aktivnosti, sekcije i solidno poznavanje engleskog jezika. Treba naglasiti da UWC obuhvata dvije završne godine srednjoškolskog obrazovanja, pa oni koji ce ove godine aplicirati moraju imati zavrsen 2. razred Gimnazije.
Ako se još uvijek dvoumite, možda ce vam riječi onih koji su kroz to prošli pomoći. Hajja: Svo znanje koje sada imam ne dugujem samo školi i predavanjima, već i ljudima koji su bili oko mene te dvije godine. Nevjerovatno se brzo uklopite i naviknete na život sa ljudima iz potpuno različitih dijelova svijeta, a neprocjenjivo je to koliko od njih naučite...podijelite iskustva i samim tim proširite svoj pogled na svijet.“ Jonas: Najvažnije je to što svoje znanje znate iskoristiti u praksi, jer niste pretrpani činjenicama i teorijom...bitnija je primjena.“ Hajja i Jonas će poslije volonterskog rada u BiH upisati fakultet u SAD-u.
I Gimnazijalci su, naravno, njima predstavili svoju školu i sve dosadašnje aktivnosti u kojima je učestvovala Gimnazija. Oduševljeni gosti su rekli da je to pravi primjer kreativnosti i aktivnosti, koju IBO program podstiče.
Dakle, i ako ostanete ovdje, razne aktivnosti i sekcije u Gimnaziji, pružiće vam ugođaj jedne evropske škole, visokog nivoa.
Tijana Trkulja I7