Posjeta članova IBO Gimnaziji u Banja Luci


IBO Members Visi
ting Gymnasium in Banja Luka

Orfej
Orfej je školski list banjalučke Gimnazije. Redakcija Orfeja broji oko 15 aktivnih članova, mada se ovaj broj stalno mijenja. Novine uređuju isključivo učenici uz pomoć profesora koordinatora - Ivana Jevđevica. Obrađuju razne teme, interesantne i korisne za čitaoce tj. učenike Gimnazije.U grupu čitalaca ne spadaju samo trenutni učenici, već i bivši učenici i građani .Izlazi 2 do 4 puta u školskoj godini, prepun novih, zanimljivih sadržaja. Ovim putem se afirmiše rad i kreativnost gimnazijalaca, a kroz poučne teme im se skreće pažnja na prave duhovne i moralne vrijednosti.
 

Debatni klub "Castra"
Debatni klub "Castra" je osnovan u martu 2001. godine od strane našeg profesora istorije Zorana Pejašinovića i od tada smo imali odlične rezultate. Već maja iste godine osvojili smo treće mjesto na Državnom takmičenju. Godine 2003. i 2004. bili smo prvaci Bosne i Hercegovine, te je dvoje naših članova plasiralo se na Svjetsko prvenstvo (Marija Jokić, Slovenija, 2003. i Jelena Jokić, Estonija, 2004). Osim toga, bili smo pobjedinici TV debata ‘’Za i Protiv’’ a učestvovali smo i na nekoliko debatnih kampova u Neumu i Sarajevu, Banjoj Luci. I ove, 2006. godine u maju smo pobjedili na TV debati u Sarajevu, a naša debatantica Jelena Stanić plasirala se u finalne Državnog takmičenja, koje će se početkom jula održati u Neumu. Prošle, 2005. godine ugostili smo članove debatnog kluba iz Gračanice. Na debatnim sastancima imamo različite tipove debata, razvijamo svoje govorničke veštine i učimo na koje načine se možemo bolje i jasnije izražavati. Danas imamo oko 10 članova i svake godine se taj broj povećava, zbog novih učenika koji se upisuju u našu školu.Svako ko želi da se pridruži našem klubu je više nego dobrodošao. • Slaviša Mijatovic, II8


Debatni klub "Gimnazijalac"
U našoj školi još jedan debatni klub i klub koji javno nastupa je "Gimanzijalac". Koncepcija našeg kluba je ista kao i ona debatnog kluba Kastra.Naš koordinator je prof. Živka Kukrić i mi smo takođe bili u različitim školama, regionalnim i državnim debatnim takmičenjima, te smo osvojili mnoge od njih.
 

Anglistička kulturna grupa
Anglistička kulturna grupa ili kako je češće nazivamo ‘’Engleska grupa’’ je oformljena prošlog septembra, pod rukovodstvom naše profesorice engleskog Nataše Nikić.Cilj ove grupe je da pomogne učenicima, u upoznavanju sa engleskim jezikom, kulturom, načinom života, odnosno o svemu što nas zanima, a što ne možemo saznati na regularnim časovima zbog nedostatka vremena. U osnovi sastajemo se i razgovaramo o različitim dijelovima engleskog,ali ne samo jezika, kako mnogi misle.Sastanci se održavaju u kabinetu engleskog jezika svakog vikenda, gdje možemo koristiti različitu opremu, kao što je kompjuter, TV, video i stereo, koji nam mnogo pomažu u našim istraživanjima.Od septembra smo imali nekoliko projekata, kao što je muzika, koji je bio prvi i najuspešniji.Posle smo radili mnogo projekata, koji uključuju Veliku Britaniju, Ameriku i još neke zemlje sa engleskog govornog područja, britansku i irsku tradicionalnu muziku, takmičenje za pijesmu Evrovizije, filmove, kompjutere, vanzemaljce i mnoge druge teme.Većinom se koncentrišemo na Veliku Britaniju, ali nemamo politiku koja nam dopušta da samo proučavamo Veliku Britaniju. Tokom sedmice svaki član samostalno ili u grupi istražuje zadatu temu i na našim sastancima na kraju sedmice predstavlja sakupljene informacije u vidu prezentacije, nakon koje slede grupni dijalog i diskusija, gde svako može učestvovati I reći šta zna u vezi zadate teme.Profesor supervizor takođe učestvuje u diskusiji i pomaže nam u pronalaženju novih tema za projekte i ideja za istraživanje.Takođe bih želeo spomenuti okrugli sto, koji je bio bio održan na kraju prvog polugodišta na temu programa omladinskog liderstva u kojem smo takođe učestvovali i koji se organizuje od strane Vlade SAD-a svake godine.Planiramo održati još jedan okrugli sto i debatu na kraju školske godine, u maju ili junu. Takođe bih želio spomenuti da za sada grupa ima ukupno 10 članova i svaki član pohađa drugu godinu.Nadamo se da ćemo imati više članova sledeće godine iz prvih i po mogućnosti drugih razreda.To bi bile najosnovnije informacije o našoj grupi i nadamo se da smo vam pokazali šta ovde pokušavamo uraditi. • Deana Racic, II4
• Sanja Subotic, II4
• Slaviša Mijatovic, II8


Common people
Naša sekcija broji pet članova: Marijana Zimonja, Maja Ajdar, Pavle Miovčić,Goran Luburić i Lela Draganić .Troje su prevodioci, jedan je dizajner i peti član je zadužen za web prezentacije.
Od početka srednje škole učestvujemo na različitim izložbama, prevodimo tekstove koji se nalaze na internet prezentaciji naše škole, domaćini smo dešavanja kao što je ‘’Mali Inost’’ i takođe smo učestvovali u video-konferenciji.Naš mentor je naša profesorica engleskog jezika, Milena Jujić.

 

Njemačka dramska grupa
Naša njemačka dramska grupa je nastala zbog naše ljubavi prema ovom jeziku.Naši članovi su učenici drugih i četvrtih razreda, a ukupno ih ima jedanaest.Dramski tekstovi koje izvodimo su većinom napisani od strane članova grupe ili su to samo adaptacije originala.Naše predstavljanje na sajmovima knjiga i na nekoliko ''Malih Inosta'' sa ovim tekstovima je bilo veoma uspešno. Do sada smo uradili dve različite predstave, prva je o čoveku kojem životinje sude , a druga je napisana od strane jednog našeg člana i prevedena na njemački jezik od strane drugog.U pitanju je Geteovo delo ''Jadi mladog Vertera''.Osoba koja je sve omogućila je naš mentor, profesorica njemačkog jezika, ali i naš prijatelj Ana Čabrić.

Engleska dramska grupa
Naša engleska dramska grupa je nastala zbog naše ljubavi prema ovom jeziku.Naši članovi su učenici drugih i četvrtih razreda, a ukupno ih ima jedanaest. Dramski tekstovi koje izvodimo su većinom napisani od strane članova grupe ili su to samo adaptacije originala.Naše predstavljanje na sajmovima knjiga i na nekoliko ''Malih Inosta'' sa ovim tekstovima je bilo veoma uspješno.Jednu predstavu smo igrali u pozorištu i tada su sve ulaznice bile rasprodane, a broj posetilaca je iznosio oko 250.Do sada smo uradili tri različite predstave, prva je parodija na šekspirovog ''Hamleta'', adaptirana od strane naše profesorice engleskog, druga je ''zbrka bajki'' koja je delo jednog našeg člana i radnja poslednje predstave se odvija ne aerodromu Newark. Osoba koja je sve omogućila je naš mentor, profesorica engleskog jezika, ali i naš prijatelj Andrijana Stokić-Penda.
 

Psihološka sekcija
U našoj školi takođe postoji i psihološka grupa.Grupa je osnovana prošle godine i broji 15 članova. Postoji vođa grupe i pravila koja se moraju poštovati unutar grupe.Naš je rad je baziran na timskom radu pod rukovodstvom profesora.Naš profesor je Vanja Kuruzović. Profesor predlaže teme o kojima diskutujemo.Takođe slobodno možemo sami predlagati teme ili pak kao teme predlagati neke naše probleme.Uvek imamo zanimljive vežbe koje nam pomažu da bolje razumemo problem.Kroz te vežbe i diskusije pokušavamo naučiti što više o psihologiji i ljudskom životu.Neke od tema o kojima smo raspravljali su: verbalna komunikacija, odnosi između profesora i učenika, frustracije, emocije... Takođe smo uradili mnogo zanimljivih psiholoških istraživanja.
Prezentovaćemo nešto od onoga što smo uradili u sklopu naše sekcije i na časovima psihologije.Prvo ćemo vam prezentovati istraživanja koja smo uradili u sklopu naše sekcije.Većina ovih istraživanja se bavi manjim problemima i načinima suočavanja sa njima.Neki od njih su droge i problemi zavisnosti, prvo seksualno iskustvo, uticaj SMS poruka na svakodnevnu komunikaciju između mladih i problemi SID-e.Ova psihološka istraživanja se sastoje od sastavljanja teorija i upitnika, njihove distribucije i krajnjih zaključaka da li su postavljene teorije tačne ili ne.Ova istraživanja pomažu nam da utvrdimo glavne probleme mladih i da pokušamo naći načine suočavanja sa njima.Takođe ćemo prezentovati jednu od aktivnosti koje smo uradili na času. Predstavićemo vam naše postere ličnosti. Uradili smo ih na času kao dio naše svakodnevne nastave.Ovi posteri pokazuju neke od glavnih uticaja na razvoj svakog čoveka.Podelili smo ove uticaje na četiri faktora: porodica, društvo, škola i mediji.Stavili smo svaki od ovih faktora u jedan ugao postera i napravili sliku osobe u sredini pokazujući da svi faktori stvaraju posebnu osobu kroz različit uticaj na svakog od nas.

Hemijska sekcijap
Hemijska sekcija naše škole je počela sa radom prije godinu dana.Zajedno sa našom profesoricom Ljiljanom Marić, grupa od 15 učenika se sastaje svake sedmice da unaprijedi svoje znanje i odradi zanimljive eksperimente.Takođe pripremamo i pomažemo profesorici sa eksperimentima za redovni školski program.Želimo da podstaknemo učenike da nam se pridruže i da upoznaju zanimljiviju stranu časova hemije, te da, naravno, prošire svoje znanje.
 

Sekcija fizike
Članovi ove sekcije su već ostvarili značajne uspehe pod vođstvom profesora Rodoljuba Bavrlića i profesora Anđelka Glušca.Učenici prvog razreda Aleksandar Udovičić, Zora Golubović, Slaviša Bakić, Nikola Konjik i Igor Ševo su osvojili prvih pet mesta na regionalnom takmičenju iz fizike i na taj način obezbedili učešće na republičkom takmičenju. Takođe je učenik drugog razreda Branislav Jovanović osvojio treće mesto na regionalnom takmičenju, te su učenici četvrtog razreda Bojan Radević i Miloš Ivanović osvojili prvo i drugo mesto na regionalnom takmičenju i takođe obezbedili učešće na republičkom takmičenju koje se održava u Gradišci 13. maja. U sklopu ove sekcije su stvorene dve prezentacije koje su osvojile nagrade na 8. internacionalnom sajmu ‘’Inost’’ 2006. Jovica Kesić je osvojio zlatnu medalju za web prezentaciju života i dela Nikole Tesle, a Igor Ševo i Bojan Radić su osvojili srebrnu medalju za animacije.Takođe, pod vodstvom ove sekcije, 2005. osnovana je omladinska kompanija “Lumière”, kao deo projekta pod nazivom ‘’Omladinsko preduzetništvo’’.Osnivači su Mirjana Dakić, Sanja Vukić,Nebojša Mandić, Vladan Đurđević i Nataša Luzija.Ova kompanija proizvodi i prodaje mašine za merenje ubrzanja tela.
 

Multimedijalna sekcija
Pretpostavljam da se svi pitate šta predstavlja takozvana ‘’Multimedijalna grupa’’? Pa, to je školska organizacija pomoću koje talenti učenika kao što su novinarstvo, kompjuterska grafika, programiranje, web programiranje i sl. mogu doći do izražaja.Na primer ja sam član tima za web dizajn, koji je u proteklih nekoliko godina dizajnirao veliki broj sajtova, kao što su: znanje.org , enovine.net koji imaju preko 5000 poseta na dan. Takođe bih želeo da spomenem projekat čiji su tvorci bivši učenici, a u pitanju je akcija pod nazivom‘’Kulturom protiv droge’’ ili u prevodu "Culture vs Drugs", koji je od nastanka, u periodu od dve godine organizovao mnoge predstave, koncerte i volonterske akcije. Pored ovoga, prateći reformu i modernizaciju našeg obrazovnog sistema, stvorili smo seriju interaktivnih obrazovnih cd-ova, od kojih ću spomenuti nekoliko poslednjih: Front Page, HTML, PhotoshopCS, MathCad i takođe smo napravili nekoliko vežbi za programske jezike koje proučavamo na našim časovima informatike, a to su već pomenuti HTML, Basic i Pascal.Pored kreativne, imamo i ulogu podrške.Pružamo digitalnu pomoć kada su u pitanju prezentacije, kako profesora, tako i učenika. Naši mentori su objavili preko 30 knjiga na različite teme, kao što su: matematika, fizika, informatika i mnoge druge.Pored škole učestvovali smo na banjalučkom sajmu knjiga i na sajmu ‘’Inost’’, 2004. i 2005. godine, na kojima smo osvojili mnoge nagrade u kategorijama: najbolja prezentacija, najmaštovitiji štand i nagrada za najšarmantnije osoblje.Site >>
Sasa Tepic II4


Projekat “Kulturom protiv droge”
Hteli bismo da vam predstavimo inovativni način učenja srpskog jezika i predstave koje smo uradili u sklopu projekta ‘’Kulturom protiv droge’’. Sve je počelo pre tri godine, kada smo počeli sa novim, interaktivnim načinom učenja sa našom profesoricom srpskog jezika,Verom Bajagić.Kompletan koncept projekta je baziran na bliskoj saradnji učenika i profesora.U svakom razredu se nalazi jedan učenik koordinator koji pravi plan rada za svoj razred, odnosno daje učenicima zaduženja.Na taj način učenici nisu preopterećeni, a svaki razred svoje obaveze obavlja uspešno.Drugi deo nastavnog programa se sastoji od posebnog pristupa interpretaciji književnih remek-dela kojim se ta dela pokušavaju približiti učenicima uz pomoć uloga, muzike, slika, plesa i svega drugog što nam se čini prikladno za poboljšanje njihovog razumevanje novela i poema.Kao deo toga organizovali smo posebne časove interpretacije dela naših slavnih pesnika: Alekse Šantića i Milana Rakića.Producirali smo predstavu baziranu na Molijerovoj ‘’Le Misanthrope’’. Rad na koji smo najponosniji je najverovatnije naša parodija šekspirovog klasika ‘’Romeo i Julija’’.Parodiju smo nazvali ‘’Rade i Jela’’ i radnju smo smestili u obližnje selo u kojem su se dve porodice gadno posvađale, jer je krava mladićeve porodice prešla na pašnjak druge porodice i sve pojela.Kao odgovor na to uzeli su kravu i zbog toga naš ljubavni par, Rade i Jela, ne mogu biti zajedno. Nakon mnogih urnebesnih scena, predstavu završavamo dogovorom između dve porodice, pa će Jeli biti dopušteno da se uda za Radeta ako njegova porodica vrati kravu.Tako da su, u stvari, zamenili ćerku za kravu.Prva predstava u ovom projektu je predstava pod nazivom ‘’Jedan radni dan srednjoškolca’’.Ova predstava je odigrana na banjalučkom sajmu knjiga, u nekoliko osnovnih škola u Banja Luci, zatim u osnovnoj školi Jorgos Papandreu u Aleksandrovcu, trećoj Gimanziji u Osijeku i naravno u našoj školi. Još jedna predstava koja je doživela premijeru prošle godine, jeste predstava pod nazivom ‘’Jadi mladog Vertera’’.Ova predstava je prikazana na sajmu knjiga i u našoj školi. Mnogi učenici su učestvovali u ovim predstavama i biti deo toga je bilo nešto posebno za sve učesnike.Takav način rada se pokazao veoma pozitivnim i efikasnim, jer učenici nisu preopterećeni, svi odlično shvataju književnost i svaki čas je zanimljiv i učenicima i profesorima. Site >>


Sport i rekreacija-Odbojka
Moj je zadatak da vam predstavim sportsku sekciju naše škole, a to je školska odbojkaška sekcija.Imamo mnogo aktivnosti gde učenici mogu pokazati svoje veštine.Naime, prošle godine je u našoj školi održano takmičenje u kojem je učestvovao svaki razred.Nakon našeg malog turnira, učenici četvrtog razreda su odlučili da taj događaj predstave na internetu. Njihovi mlađi prijatelji koji su želeli pomoći su se uključili u tu akciju i sajt je završen. I ja sam učestvovala u toj akciji. Kao tim smo učestvovali na gradskom odbojkaškom turniru srednjoškolaca. Odlučili smo pomoći većem broju ljudi da se pridruže našoj sekciji ili da počnu trenirati odbojku, tako da smo dizajnirali web stranicu o odbojci , gde smo stavili neka pravila, vežbe i mnogo drugih stvari o tom sportu.Takođe mi je rečeno da našim gostima kažem nešto o proslavi dana Svetog Save koja je održana u našoj školi i da je moj esej na temu ''Duhovnost i postojanost Svetog Save i Svetog Simeona'' nagrađen. Bojana Marjanovic II4 2005/06. Site >>Planinarska sekcija
Planinarska sekcija je od svih sekcija u Gimnaziji ostvarila najveću kilometražu. Ova, izuzetno aktivna i brojna sekcija, radi sa ciljem da svoje članove što bolje upozna sa prirodom i bogatstvima naše zemlje. Kroz razne izlete, koje organizuju, uče kako se pokoriti pravilima prirode, i kako opstati u njoj. Ove aktivnosti, svakako, pobuđuju i ekološku svjest kod mladih i tako podstiču očuvanje životne sredine. Organizovali su obilaske Kozare, izvora Plive i Janja, kao i razne izlete na mjesta oko Banjaluke. Učestvuju na tradicionalnom Fruškogorskom maratonu, u budućnosti planiraju izaći iz okvira RS i obilaziti područija u Federaciji. Ove godine su sa članovima drugih sekcija Gimnazije posjetili Sajam knjige u Beogradu, Vinču i Avalu. Koordinatori su prof. Božo Marić i prof. Anđelko Glušac.


Savet Učenika

First of all I would like to introduce myself. My name is Branka Kremenovic and I’m the president of students` council. The presidency period usually takes one year, so according to this, mine should be finished by Friday noon. So, I guess this would be one of my last speeches.

Prvo bih želela da se predstavim.Moje ime je Branka Kremenović i ja sam predsednik Savet Učenika. Mandat predsednika obično traje godinu dana, tako da će po ovome, moj biti završen do petka u podne. Ovo je, dakle, jedan od mojih poslednjih govora. Ipak, ja i dalje imam obavezu, bolje rečeno čast da predstavljam Savet Učenika na najbolji način, pa ću vas informisati o onome šta je Savet Učenika do sada uradio, te kakvi su nam planovi za budućnost.

Savet ima sledeće uloge:
1) Da promoviše prava učenika i obaveze (često smo prisutni na nastavničkim većima i brinemo se da se prava učenika poštuju,ali takođe pravimo statistiku njihovih izostanaka, tako da se brinemo i o njihovim obavezama.)
2) Da poboljša odnose između učenika i profesora.
3) Da učestvuje u organizaciji kulturnih dešavanja i prezentuje učenike i njihove aktivnosti na sajmovima, konferencijama, TV emisijama i drugim javnim nastupima.
4) Ali, moramo se brinuti i o sebi. Mali tim pripadnika Saveta Učenika se brinuo o okruženju.Nakon nekog vremena su postali nezavisna grupa, nazvana ''Eko-Gim''. Tako da je ideja potekla od nas.Učenici takođe mogu slušati muziku za vreme velikog odmora. Organizujemo i školske zabave, na kojima školski bendovi imaju priliku da pokažu svoj talenat.
5) Možda je najvažnija činjenica da je veliki deo naših aktivnosti posvećen volonterizmu i društveno korisnom radu.Da bismo to uspeli, sarađujemo sa mnogim nevladinim organizacijama kao što je Agencija za informisanje mladih, Crveni Krst, Omladinski Savet, OSCE, Omladinski komunikativni centar, Republički pedagoški zavod i mnogi drugi. Sa OKC-om organizujemo akciju prikupljanja slatkiša za decu bez roditelja, decu sa posebnim potrebama i decu iz siromašnih porodica.Ova akcija se naziva ''Jedno dete, jedan slatkiš'' i postala je tradicionalna u našoj školi, kao i u mnogim drugim školama. OKC nam pomaže da stupimo u kontakt sa institucijama kao što je Gerijatrijski centar, domovi za decu bez roditelja, institucije koje se brinu za decu sa posebnim potrebama... Savet Učenika takođe organizuje grupu gimnazijalaca koji dobrovoljno vode radionice sa decom ili starijim osobama.

Takođe organizujemo i prisustvujemo okruglim stolovima i radionicama sa ciljem da dobijemo što više informacija da bismo poboljšali rad Saveta.

U budućnosti planiramo razviti ovaj Savet u skladu sa evropskim standardima i nadamo se da ćemo na taj način postati jedna od jačih strana ove škole.Jedan od planiranih načina jeste uključivanje naših učenika u IBO program i njihovo aktiviranje u društveno korisni rad.
 

             
             
             
   

Članovi naši sekcija