PRIPREME ZA NOĆ ISTRAŽIVAČA

U Banjoj Luci se po šesti put održava Noć istraživača, u cilju zbližavanja građana sa istraživačima, mladim naučnicima i talentovanim mladim ljudima ovog grada. Kao i uvijek, gimnazijalci su učesnici. Pored mnogobrojnih volontera svoje radove u sintezi predstavljaju multimedijalna, filozofska, novinarska i likovna sekcija. Nakon godinu dana napornog rada i takmičenja ovo je prilika da gimnazijalci svom gradu predstave svoj rad i dostignuća na raznim takmičenjima i sajmovima.
Na naša dva štanda, biće predstavljene takmičarske aplikacije: „QR Biblioteka“, „abcLogika“ i edukativna igrica „Lavirint znanja“. Pored toga, revijalne aplikacije naših bivših učenika: „Dežurni učenik“ i „Izjednačavanje hemijskih reakcija“ uz još jednu edukativnu aplikaciju trenutnih učenika Gimnazije, pod nazivom „Adelina“.

„QR biblioteka“
Ovaj program nastao je kao potreba naše školske biblioteke da se brže i lakše sortiraju knjige, datumi vraćanja knjiga i sl. Ova aplikacija postoji u drugim bibliotekama širom svijeta, a i u našoj Narodnoj univerzitetskoj biblioteci. Učenici Dragan Rašeta, Aleksandar Aleksić, Ivana Đajić i Vladan Garić imali su zamisao da naprave sličnu aplikaciju u jednostavnijoj i jeftinijoj formi, čija je osnovna želja i glavni cilj ovog projekta poboljšanje, ubrzanje i pojednostavljenje mehanizma rada biblioteka. Moderne tehnologije su u stanju da učine proces podizanja i vraćanja knjiga mnogo lakšim, međutim to sve do sada na našem podneblju nije bilo primjenjivano. Zbog toga je upravo ova aplikacija inovacija koju vrijedi pogledati.

„Maze box“ ili „Lavirint znanja“
Ovo je igrica u kojoj se kutija gura do cilja, ali putanje su u obliku lavirinta, a podsjeća na igricu „Sokoban“. Zato ona zahtjeva razmišljanje i koordinaciju u prostoru. Dragan Ivanović, Vuk Rosić, Danilo Vuković, Dejan Francuz i Mihajlo Pantić kažu da je igrica pogodna za djecu u predškolskom uzrastu, upravo zbog razvitka mišljenja i koordinacije u prostoru.

„Dežurni učenik“
U većini škola postoji tzv. knjiga dežurnog učenika, međutim, gimnazijal
ci žele da pređu na viši nivo. Vukašin Berić, Jovan Stoiljković i Ognjen Stefanović osmislili su elektronsku knjigu dežurstva. Ova aplikacija je sasvim jednostavna za korištenje: unose se imena posjetilaca, broj lične karte i razlog dolaska; a imena dežurnih učenika unosi zamjenik direktora iz svoje kancelarije.

„Izjednačavanje hemijskih rekacija“
Često nailazimo na poteškoće pri izjednačavanju hemijskih rekacija, a naročito na samim časovima hemije i upravo ovakve poteškoće nam oduzimaju dragocjeno vrijeme. Zato su učenici: Rastko Zeljković, Vanja Đenadija, Vanja Obradović, Dejan Miljković, Jelena Gelić, Bojana Jovičić i Miloš Stanivuković osmislili aplikaciju koja će olakšati ovaj problem. Ona se veoma jednostavno koristi i brzo daje rezultate.

„AbcLogika“
U mnogim dijelovima svijeta se načini učenja iz godine u godinu mijenjaju. Učenje iz obimnih udžbenika i svesaka je već odavno zastarjelo. Mi, kao mladi ljudi, ubrzo predstavnici različitih profesija, tražimo nešto više, zanimljivije i praktičnije. Oblik učenja koje nam ujedno predstavlja i izazov ali i lakšu prečicu do znanja. Ovaj problem je prepoznao i naš profesor informatike, Željko Grbić, koji je pokrenuo ideju o pravljenju portala koji će nam pružati nove načine učenja i koje će nas uspješnije spremati za ocjenjivanje ali i za dalje školovanje i pronalaženje posla.

U okviru ovog portala nalaze se Abc tutorijali koji predstavljaju unapređenu, elektronsku verziju udžbenika različitih programskih jezika i osnova informatike ( Python, Java, C, C++, Pascal, Html i Css, Basic).  U okviru jedne oblasti kao što su algoritmi ili programski jezik Python, postoji nekoliko različitih oblika učenja gradiva. Pored hronološki raspoređenih lekcija od najosnovnijih pa do najkomplikovanijih, napravljeni su kvizovi sa različitim tipovima zadataka kao što je npr. povezivanje pojmova ili zadaci različite težine sa linkovima na riješenje. Naš profesor je takođe uočio da učenici mnogo toga mogu naučiti kroz igru, zbog čega jedan dio tutorijala čine različite igrice kao što su osmosmerka ili igra memorije. Znanje koje se dobije ovim načinom učenja se među nama, učenicima, može se nazvati mnogo “bezbolnijim”, jer nema potrebe za udžbenicima od po nekoliko stotina strana ili učenjem bez razumjevanja samo zbog ocjene. Ono što na tutorijalima naučimo, služi i služiće nam za praktičnu primjenu kako bi sami zaradili svoj džeparac i u budućnosti imali dodatnu zaradu pored našeg stalnog posla.
Jedna od najbitnijih faza učenja je svakako pamćenje koje se uz pomoć Abc Logike veoma jednostavno realizuje klikom na lekciju koju želimo ponoviti ili uvježbati. Velika prednost u provjeri znanja su QUIZ-TESTovi, koji pružaju mogućnost objektivnog i nepristrasnog ocjenjivanja. Na ovaj način, predavač na lakši način može da ocjeni učenike uz pomoć pitanja koje on sam oblikuje.

Kako ne bi sve ovo ostalo samo na našim riječima, posjetite Znanje.org i sami se uvjerite u prednosti ovakvog načina učenja!

 

Dođite i posjetite naše štandove, kako biste saznali nešto novo i upoznali se sa našim radom!

Posteri

Spisak učesnika

Pripremili:

Sofia Miljatović IB1
Selma Ibrekić IV11