Jazz!                                 

Porijeklo  i etape Jazz-a       Africko naslijedje         Bubnjevi koji govore                      Prljavi ton       Pentatonska lestvica

 

Kada su Luja Armstronga jednom upitali sta je to dzez, kazu da je odgovorio: "Ako morate da pitate, nikada necete saznati".

 

 

. Zapravo, tačno bi bilo reći da je dzez osnova na kojoj je izgradjena moderna popularna muzika. Ima, ocigledno, neceg zastrasujuce snaznog u toj izvanrednoj muzici, cime uspeva da ovlada covekom dvadesetog veka. Nikada nije bilo lako utvrditi sta je to "nesto" Dzez je, izgleda, sklon tajnovitosti.

Za Fetsa Volera kazu da je u slicnoj prilici rekao: "Ako ne znate, nemojte se time ni zamlacivati". Ovakve anegdote mogu biti apokrifne prirode, ali one odslikavaju jedan zajednicki stav dzez-muzicara, kritičara i slusalaca: u srcu ove muzike lezi neobjasnjivo "nesto", sto se moze osetiti, ali ne i opisati. Narocito se za specifican ritmicki puls dzez-muzike, koji se obicno naziva sving (swing), pretpostavlja da se izmice opisu i objasnjenju. Dzez je ipak, kao i svaka druga muzika, fizicki artefakt i kao takav podlozan je merenju.

NNazad

Muzika