Novinarska i Multimedijalna sekcija - Gimnazija Banja Luka

Tesla fest 2016 - Nastup gimnazijalaca

Ove godine biće obilježeno 160 godina od rođenja NikoleTesle, 80 godina od proglašenja Tesle počasnim građaninom Novog Sada, 60 godina od osnivanja Saveza pronalazača Srbije i 30. Tesla fest. Naši vrijedni programeri će da predstave svoje projekte na ovom prestižnom festivalu.      
Gimnaziju će predstaviti šest grupa učenika koji učestvuju na kampu mladih programera “Pitam da”. Mnogi od njihovih projekata bili su već prikazani na ovogodišnjem INOSTU u Banjoj Luci, a neki će prvi put biti predstavljeni javnosti.
Dragan Ivanović, Mihajlo Pantić i Dejan Francuz već dva mjeseca se pripremaju za svoj projekat “Vješala” u programskom jeziku Python. Dragan nam je rekao: “Ova aplikacija predstavlja način učenja kroz zabavu. Prezentacija na festivalu nam je važna motivacija i doživljavamo je kao nagradu za dosadašnji rad. Smatramo da se trud isplatio, ali vidjećemo kakve komentare će imati komisija”.
A javnosti već dobro poznat projekat „Vješala“, biće takođe predstavljen na Tesla festu, nakon što je pozitivne kritike dobio na INOST-u i ,,Raf Challenge-u''. Ovo je vizuelno i praktično uspjela igrica, koja takođe u svom cilju ima učenje. Rađena je u programskom jeziku Java. Dobre komentare i na ovom festivalu očekuju: Dragan Rašeta, Ivana Đajić, Aleksandar Aleksić, Vladan Garić, Filip Jović, Jelena Peševski i Luka Gitarić, koji nažalost neće biti u Novom Sadu, ali svom timu želi sve najbolje.
Drugom timu pripadaju Rastko Zeljković i Miloš Stanivuković, učenici četvrtog razreda. Oni su radili na projektu “Cezarov kod”. Uloga aplikacije je da pretvori obične rečenice, putem koda, u šifrovanu poruku i obrnuto. Ovaj sistem se koristio i ranije, za sigurnost podataka koje se šalju uglavnom putem mobilnih mreža. Na ovom projektu su radili mjesec dana za INOST, međutim on još uvijek nije bio spreman za predstavljanje. Sada, uz neke izmjene, spreman je za Tesla fest.
Još jedan od perspektivnih predstavnika naše škole je i Marko Vejinović, učenik II6 razreda. U Novom Sadu, on će predstaviti svoj portabilni osciloskop koji je moguće povezati sa Android uređajem. Pomoću Android uređaja mogu se zapažati mjerenja osciloskopa. On je džepnih dimenzija, kompatibilan i koristan za upotrebu. Njegova najveća prednost je cijena. Standardni osciloskop je mnogo skuplji i većih dimenzija. Sve izmjerene oscilacije očitavaju se u vidu grafika na povezanom uređaju. Pisan je u programskom jeziku Java, a trenutno je u završnoj fazi izrade. Marko se nada pozitivnim i komentarima i raduje se predstojećem putovanju.
Na još jednom zanimljivom i veoma korisnom projektu, radili su Ognjen Stefanović i Srđan Džombić. Njihova veb aplikacija se naziva “Plot grafičkih funkcija”. Prvenstveno je namijenjena da služi kao pomoćni alat na časovima matematike u višim razredima srednje škole. Da profesori i đaci ne bi morali trošiti mnogo vremena na brisanje i pisanje grafika različitih funkcija, te uspjeli da brže urade mnogo više zadataka, trebalo bi da koriste ovu aplikaciju. Prednost je to, što je aplikacija prilagodljiva i pametnim telefonima, te ne zahtjeva posebno tehnički opremljenu učionicu.
Milica Popović, Ana Zrnić, Sofija Rodić i Milica Ćup prošle godine bile su jedine djevojke iz prvog razreda na kampu. Sada se već ubrajaju u stare članove i zajedno sa ostalima predstavljaju zanimljiv projekat pod nazivom “The maze of knowledge”. Ovo je osmišljena igrica u Basic programskom jeziku, koja takođe u cilju ima učenje uz zabavu. Napravljena je na principu postavljenih pitanja, koja učenicima mogu pomoći da provjere svoje znanje; tačni odgovori vode dalje kroz igricu, a netačni vraćaju unazad.
Kada želimo da bez previše gubljenja vremena uredimo neku sliku, odnosno na njoj primjenimo neke osnovne alatke iz fotošopa, koristimo aplikaciju koju su osmislili: Stefan Dugonjić, Jovan Stoiljković, Vukašin Berić, Stefan Todorović i Saša Mikić. Učenici sadašnjih drugih i četvrtih razreda, zajedno su razvili brz i efikasan način za uređivanje fotografija, samo jednim klikom miša. Ovaj projekat je napravljen da bude pristupačan svima i to je njegova najveća prednost.
         Učešće na ovom festivalu prikazuje koliko su naši učenici postigli kroz godinu dana učenja na kampu “Pitam da”. Svoje slobodno vrijeme nisu trošili uzalud, već su ga iskoristili da bi usavršili svoje znanje i razvili svoj talenat.
         Ovaj kamp, kao i predstojeće putovanje su dokaz da se mogu spojiti učenje i druženje. Svi zajedno čine pravi tim i nesebično pomažu jedni drugima. Njihova priča tek počinje, a naš grad i Gimnazija treba da budu ponosni na ovako jedinstvene i perspektivne mlade ljude.
Želimo im mnogo sreće i uspjeha!

Sofia Miljatović II4
Monika Milanović III11
Selma Ibrekić III11
jesen 2016.

Intervjui    Aktivnosti mladih    Index