Љуба Тадић о Црвеној Звезди
Управни одбор
Прво европско финале
Освајање света
Вечити дерби
Стадион
Навијачи
Галерија
Квиз
Назад на Црвена Звезда

ВЕЧИТИ ДЕРБИ

 

 

Спортско ривалство је најчистији облик борбе, која је у нашим животима присутна на свим пољима. У фудбалу, као убедљиво најпопуларнијем спорту, то ривалство је посебно изражено. Још ако је реч о тимовима из истог града, све добија посебну димензију. Ако у једном великом граду поникну два таква тима, они временом неминовно постају ривали и сваки њихов међусобни сусрет претвара се у догађај дана – у дерби...

Градски дуели широм света почев од Милана, Рима, Мадрида, Глазгова, Лисабона, Ливерпула, Лондона, Истанбула, Рија или Буенос Ајреса..., прославили су мечеве између Милана и Интера, Роме и Лација, Реала и Атлетика, Селтика и Ренџерса, Бенфике и Спортинга, Ливерпула и Евертона, Арсенала и Тотенхема, Фенербахчеа и Галатасараја, Фламенга и Ботафога, Ривер Плате и Бока Јуниорс...  Овој елити, раме уз раме, равноправно стоји и вечити дерби између Црвене звезде и Партизана.

Има ствари и догађаја које време никад не може избрисати. Неки их и надживе и постану традиција. У земљи великих промена, као што је наша, фудбалски дуели Црвене звезде и Партизана једна су од најсветлијих традиција, не само у спортским оквирима.

Нема сумње да је ривалство ова два клуба нешто најлепше што је фудбал изнедрио на овим просторима. А оно је почело 5. јануара 1947. године када је одигран први сусрет два београдска клуба. Радовала се Црвена звезда. Њени фудбалери победили су као гости са 4:3 и започели једну лепу победничку причу која до дан данас траје. Партизан је, као највећи ривал, игром судбине био и буквално сведок Звездиног израстања у велики фудбалски тим

Први трофеј у историји клуба освојен је баш победом над вечитим ривалом у финалу Купа Маршала Тита 1948. године. Било је то 29. новембра. Звезда је победила са 3:0 головима Вукосављевића (два) и Митића.Такође, ништа мање значајно није ни то да је прву титулу државног првака 1951. године Црвена звезда освојила захваљујући победи над Партизаном у последњем колу првенста и то на терену противника! Било је то једног хладног 4. новембра, звездаши су победили са 2:0, баш онолико колико је било потребно да у "фото-финишу" претекну играче загребачког Динама и освоје шампионски пехар. Све после тога је историја. У међувремену, исписане су многе странице Звездиних тријумфа, зачињене многобројним признањима и трофејима.Ривалство са Партизаном постало је више од игре. Оно се мери на свим пољима. А све је на страни нашег клуба. Не само однос победа и пораза у међусобним дуелим, већ и број титула, освојених купова и бодова. И јубиларни "100. вечити дерби" припао је нашем клубу.