POSJETA MOSTARSKOJ MJEŠOVITOJ GIMNAZIJI

 
Projekat
Posjeta školi
  -Kabinet informatike
  -Savjet učenika
Starački dom
Grad
Druženje
Izbor slika
Kao i mnoge građevine u Mostaru i mješovita Gimnazija je impozantni podsjetnik na ratna događanja u tom gradu. Zadivljujuce velika i ljiepa iznutra, s vana je ništa drugo do pokazatelj naše, ne tako davne, ali bolne istorije.
Kako i samo ime kaže (mješovita), tu se školuju i hrvatski i bošnjački učenici, ali po različitim programima. Naime, jedni rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, a drugi po federalnom. Da bi to sve uspješno funkcionisalo učenici su podjeljeni u posebna odjeljenja, tako da se sraću samo na hodnicima. Ali ta formalna podjela nije prepreka mnogobrojnim stranim donatorskim organizacijama da ih finansijski pomažu.
Gimnaziju smo obišli u subotu, 3. juna, pa ih nismo vidjeli u radnoj atmosferi...ali i ono što smo vidjeli biće dovoljno ovaj skromni izvještaj.
Izgled zgrade iznutra pomalo podsjeća na Gimnaziju u Sremskim Karlovcima, koju su mnogi od vas posjetili, ali kad bi joj se dodalo malo istočnog, orijentalnog stila. Ono što definitivno „probada oči“ jesu četiri panoa o monoteističkim religijama. Svaki od njih detaljno prikazuje obilježja pravoslavne, rimokatoličke hrišćanske religije, kao i islama i judaizma.
Učionice su velike, pa se čini da ima dosta neiskorištenog prostora. Zgrada je na tri sprata i do nedavno se na sva tri odvijala redovna nastava, međutim, dolaskom UWC programa, treći sprat je odvojen za učenike koji će od septembra početi sa programom međunarodne mature. Značajna sredstva su izdvojena za renoviranje škole do početka naredne školske godine, tj. do septembra, a mi smo vidjeli kabinet informatike koji je već renoviran.

Autori: Tijana Trkulja, Anja Kavic, Igor Terzic, Tanja Babic, Slavisa Mijatović, Lela Draganić