Grad

 
Projekat
Posjeta školi
  -Kabinet informatike
  -Savjet učenika
Starački dom
Grad
Druženje
Fotografije

Nećete vjerovati , ali ove slike su snimljene 3. 6. 2006. godine, u Mostaru. Vrijeme nam nikako nije išlo na ruku, ali smo ga jako dobro iskoristili, mada smo poslije tog iscrpnog korištenja vremena bili pomalo mokri (naravno od kiše).
Mostar, uvijek interesantan i atraktivan grad za turiste, primio je i nas na jedan vikend. Najimpozantniji je, naravno, stari grad. Stari most, mnoge tvrđave, dućani, džamije, katedrale i naravno, uvijek tajanstvena modro-plava Neretva, otimali su se za naše znatiželjne poglede.
Dok vam tabane ,neobično udobno, masira kaldrma, a po licu šiba prava mediteranska bura, u ušma vam odzvanjaju živahni glasovi oduševljenih turista, a oči vam se hrane prizorom unikatnog nakita i raznih rukotvorina...e takav je osjećaj šetati po starom gradu u Mostaru.
Klima je, i pored ružnog vremena, imala primjesu mediterana i taj čarobni osjećaj sa smo na moru ili bar blizu njega, nismo mogli potisnuti...bura nas je na to stalno podsjećala.
Pomalo je komplikovana ta politička podjela na zapadni i istočni Mostar (tj. na hrvatski i bošnjački dio). Mnogi misle da je podjela po Neretvi, međutim nije. Grad jem podjeljen po glavnoj ulici. Prešavši tu ulicu, automatski ste na drugoj strani Mostara. Podjela, naime, nije samo formalna. Razlika se primjeti u mnogo čemu. Zapadna strana je većinom renovirana, dok se na istočnoj i dalje svuda vide znakovi, ne tako skoro završenog rata. Na istočnoj strani su skoro sve istorijske znamenitosti, dok je zapadna bliže savremenom izgledu grada, sa mnogo prodavnica i atraktivnih lokala. Zaista je neobično vidjeti dva različita grada, koje dijeli samo ulica, koji imaju zajedničko ime i pritom se vode kao jedan grad...to je bilo teško za razumjeti, pa se nismo ni trudili.